Jak zrobić czekoladowy „lava cake” – pyszne ciasto z płynnym środkiem? Zobacz przepis!

0
186

Fondant czekoladowy to jedna z najprostszych w przygotowaniu i jednocześnie jedna z najefektowniejszych słodkości, jakie można zaserwować gościom. Deser znany jako płynna lawa zdominował nie tylko restauracje, ale również domowe kuchnie. Każdy cukiernik z zamiłowania i pasji musi spróbować samodzielnie wykonać pyszny „lava cake”.

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 70 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • 3 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania form

Przygotowanie:

              Czekoladę gorzką i mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, żółtka i rum. Połączyć wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać rozpuszczoną czekoladę.

              Formę lub kokilki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Napełnić je do 2/3 wysokości przygotowaną wcześniej masą, na środku ułożyć łyżeczkę kajmaku i przykryć ciastem.

              Fondant czekoladowy piec w temperaturze 210 st. Celsjusza przez około 8-10 minut. Środek powinien zostać płynny. Gotowy deser można przełożyć na talerzyk lub pozostawić w kokilce. Przyozdobiony cukrem pudrem lub owocami będzie nie tylko lepiej smakował, ale i świetnie się prezentował.

Lava cake” – kto jest odpowiedzialny za stworzenie tak pysznego deseru?

              Przepisy na ciasto z płynną lawą czekoladową dostępne na wkuchnizwedlem.wedel.pl to tylko kilka znakomitych receptur z wielu możliwości, które warto wypróbować. Początki deseru nie są do końca jasne. Istnieje bowiem spór między Amerykanami i Francuzami. Szef kuchni z Nowego Jorku upatruje siebie jako odkrywcę fondanta czekoladowego, gdy przez przypadek zbyt wcześnie wyjął ciasto z piekarnika. Natomiast inny kucharz, z Francji, przekonuje, że deser znany jest w kraju od pokoleń. Faktem jest jednak, że to Amerykanin nadał „lava cake”tak duży rozgłos. Na świecie deser znany jest również pod nazwami molten chocolate cake lub molten lava cake.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here