Jak ugotować pęczak

Kasza jęczmienna ciągle nazbyt rzadko gości na naszych stołach. Wielka szkoda, bo wszystkie kasze są bardzo smaczne i korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Są zdrowe i stanowią doskonałą alternatywę dla pospolitych ziemniaków, z którymi też od pewnego czasu skutecznie konkurują ceną. Co ważne, kaszę przygotuje każdy, nawet osoba bez większego pojęcia o gotowaniu.

Doktor pęczak

Jak ugotować pęczakZależnie sposobu obróbki ziarna jęczmienia wyróżnia się 3 rodzaje kaszy: grubą, średnia i drobną. Pęczak, czyli całe ziarno jęczmienia pozbawione łuski jest kaszą grubą i jako produkt minimalnie przetworzony odznacza się wysoką zawartością minerałów i witamin. Pęczak jest dobrym źródłem węglowodanów i błonnika, a także wielu witamin, w tym witamin z grupy B, E, witaminy K, a także minerałów, w tym magnezu, cynku, fosforu, selenu, manganu i miedzi. Dzięki zawartości błonnika reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Dba też o zdrowie układu sercowo-naczyniowego, obniżając poziom cholesterolu. Kaszę jęczmienną zaleca się osobom z objawami wyczerpania na tle nerwowym – dzięki zawartości witamin z grupy B pospolity pęczak staje się żywnością, która leczy, w tym wypadku rozdygotane nerwy.

Pęczak na talerzu

Polskim pęczakiem zachwycają się mistrzowie kuchni z całego świata. Doprawdy, w niczym nie ustępuje on wysokogatunkowym odmianom ryżu, który jest drogi i uboższy pod względem wartości odżywczych. Pęczak cudownie sprawdza się w daniach z wszelkiego rodzaju sosami, takimi jak sos grzybowy, mięsny czy warzywny. Stanowi doskonałe nadzienie do gołąbków, dodatek do zup, czy podstawę zapiekanki.

Jak ugotować pęczak?

Prawidłowo ugotowany pęczak powinien być miękki, sypki i odznaczać się ciekawym lekko orzechowym smakiem. Przed przystąpieniem do gotowania kaszę należy opłukać, najlepiej pod bieżącą wodą. Na jedną szklankę pęczaku odmierzamy 3 szklanki wody, którą należy posolić, dodać do niej 1 łyżkę oleju, przykryć i zagotować. Następnie wrzucamy kaszę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na niskim płomieniu przez około 20 min. Po tym czasie kaszę należy zdjąć z ognia i potrzymać pod przykryciem przez następne 20 min tak, aby wchłonęła wilgoć i doszła w środku. Pyszne!

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here