Jak gotować zielone szparagi?

Kiedy przychodzi wiosna i lato, możemy cieszyć się o wiele większą dostępnością świeżych warzyw i owoców, niż ma to miejsce w miesiącach jesienno-zimowych. Jednym z warzyw, które trafiają latem do polskich sklepów, są szparagi. Możemy wybierać między zielonymi i białymi. Ludzie zdecydowanie częściej kupują zieloną wersję i trudno się temu dziwić, ponieważ białe szparagi po pierwsze trzeba obierać oraz mają one bardziej włóknistą strukturę od zielonych.

Jak gotować zielone szparagi?

Jak gotować zielone szparagi?Kiedy mamy z tym warzywem do czynienia po raz pierwszy, na pewno zastanawiamy się, jak gotować zielone szparagi. Nie ma w tym nic trudnego. Najpierw oczywiście musimy dobrze umyć je pod bieżącą wodą i osuszyć, a następnie pozbywamy się twardych, zdrewniałych końcówek. Możemy użyć w tym celu noża, ale nie jest to konieczne i łatwiej poradzimy sobie z tym używając po prostu rąk. Wystarczy chwycić szparaga i nacisnąć go palcem w jego dolnej części, a warzywo samo się przełamie w odpowiednim miejscu. Kiedy już uporamy się z odłamywaniem twardych końcówek, możemy przejść do samego procesu gotowania. Mówi się, że szparagi powinno się gotować pionowo. Zachowują one wtedy jędrność, miękkość oraz większość swoich właściwości. W sklepach są nawet specjalne garnki przeznaczone do gotowania szparagów, ale oczywiście nie musimy takiego posiadać, wystarczy nam jakiś zwyczajny. Szparagi wstawiamy do garnka i zalewamy je wodą do takiego poziomu, aby ich główki wystawały nad powierzchnię. Nie gotuje się ich długo bo zaledwie około 3-5 minut. Warto zaznaczyć, że do gotowania szparagów poleca się dodawać różne substancje. Są to w różnych kombinacjach: cukier, masło, sól, mleko, cytryna. Nie musimy jednak dodać żadnego z wymienionych składników, a szparagi wyjdą bez wątpienia równie pyszne.

Zastanawiając się, jak gotować zielone szparagi, musimy wiedzieć, że nie wcale potrzeby ich gotowania. Szparagi można jeść na surowo, a w tej formie są one chrupiące i mają inny, ciekawy smak. Najlepiej będzie, jeżeli sami popróbujemy wykorzystywania szparagów w kuchni i wybierzemy swoją ulubioną wersję.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here