węglowodany - korzyści dla zdrowia

Węglowodany mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, jednak należy zachować umiar w ich spożywaniu. Co za dużo to niezdrowo. W końcu nawet najzdrowsza rzecz, w nadmiarze może zaszkodzić. Jakie korzystne właściwości posiadają węglowodany?

Źródło energii

Węglowodany to główne źródło energii dla każdego człowieka. W naszym organizmie są rozkładane na glukozę, wtedy dochodzi do podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Gdy ten poziom jest podwyższony umiarkowanie daje nam energię. Gdy przesadzimy z nadmiarem węgli , niewykorzystana glukoza zostaje przekształcona w tłuszcz i wtedy nasza masa ciała wzrośnie.

Ułatwiają utrzymanie wagi

Tylko jedzenie zbyt dużej ilości pożywienia, prowadzi do przyrostu masy ciała. Jedzenie zdrowych węglowodanów nie wpływa na pojawienie się otyłości. Za to pomagają utrzymać zdrową wagę, ponieważ dają uczucie sytości oraz szczęścia.

Pozytywny wpływ na prace mózgu

Węglowodany również pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Sprawiają, że jesteśmy bardziej produktywni, a nasza pamięć ulega poprawie. Węglowodany słyną z tego, że dostarczają energię, dlatego powinny się znaleźć w naszej diecie, ważne żeby wybierać je świadomie.

Przeczytaj też: http://www.istniejemy.pl/tonik-do-twarzy-dlaczego-warto-stosowac/

Są zalecane sportowcom

W przypadku osób, które regularnie korzystają z siłowni lub trenują inny sport węglowodany są jednym z podstawowych elementów diety. Bez nich zabrakłoby energii na wysiłek fizyczny. Kiedyś krążyły mity, że sportowcy którzy stosują dietę niskowęglowodanową, osiągają lepsze wyniki od tych, którzy są na diecie wysokowęglowodanowej. Co nie jest prawdą.

Zwiększają odporność

Niektóre węglowodany są bogate w istotne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Produkty pełnoziarniste dostarczają duże ilości witamin z grupy B oraz minerałów. Z kolei owoce i warzywa, są pełne przeciwutleniaczy. Dzięki tym składnikom, nasza odporność jest lepsza.

Kiedy najlepiej jeść węglowodany?

Jak już wiadomo węglowodany są znakomitym źródłem energii, dlatego należy je dostarczać organizmowi rano, od zaraz po przebudzeniu. Węglowodany powinny stanowić część śniadania, drugiego śniadania oraz obiadu. W porze porannej organizm potrzebuje większej dawki energii, po to żeby metabolizm przyśpieszył, ponieważ w nocy zwalnia swoje tempo.

Źródło: https://emplace.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here