Fondant czekoladowy to jedna z najprostszych w przygotowaniu i jednocześnie jedna z najefektowniejszych słodkości, jakie można zaserwować gościom. Deser znany jako płynna lawa zdominował nie tylko restauracje, ale również domowe kuchnie. Każdy cukiernik z zamiłowania i pasji musi spróbować samodzielnie wykonać pyszny „lava cake”.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 70 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 jajka
- 2 łyżki masy kajmakowej
- 3 łyżki rumu
- szczypta soli
- masło do wysmarowania form
Przygotowanie:
Czekoladę gorzką i mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, żółtka i rum. Połączyć wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać rozpuszczoną czekoladę.
Formę lub kokilki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Napełnić je do 2/3 wysokości przygotowaną wcześniej masą, na środku ułożyć łyżeczkę kajmaku i przykryć ciastem.
Fondant czekoladowy piec w temperaturze 210 st. Celsjusza przez około 8-10 minut. Środek powinien zostać płynny. Gotowy deser można przełożyć na talerzyk lub pozostawić w kokilce. Przyozdobiony cukrem pudrem lub owocami będzie nie tylko lepiej smakował, ale i świetnie się prezentował.
„Lava cake” – kto jest odpowiedzialny za stworzenie tak pysznego deseru?
Przepisy na ciasto z płynną lawą czekoladową dostępne na wkuchnizwedlem.wedel.pl to tylko kilka znakomitych receptur z wielu możliwości, które warto wypróbować. Początki deseru nie są do końca jasne. Istnieje bowiem spór między Amerykanami i Francuzami. Szef kuchni z Nowego Jorku upatruje siebie jako odkrywcę fondanta czekoladowego, gdy przez przypadek zbyt wcześnie wyjął ciasto z piekarnika. Natomiast inny kucharz, z Francji, przekonuje, że deser znany jest w kraju od pokoleń. Faktem jest jednak, że to Amerykanin nadał „lava cake”tak duży rozgłos. Na świecie deser znany jest również pod nazwami molten chocolate cake lub molten lava cake.